Esiintyjät

Työväenkirjallisuuden päivän 2023 aikana Työväenmuseo Werstaalla esiintyi kymmeniä kirjailijoita, tutkijoita ja muita julkisia keskustelijoita. Alla punaisella pääohjelmiston esiintyjät ja mustalla näytteilleasettajien ohjelmiston esiintyjät. Esiintyjät on listattu aakkosjärjestykseen sukunimen mukaan. Työväenkirjallisuuden päivä 2023 järjestettiin lauantaina 2.9. teemalla ”Teot ja toiveet”.

Elisa Aaltola
Filosofi ja kirjailija. Elisa Aaltola on eläin- ja ympäristökysymyksiin sekä moraalipsykologiaan erikoistunut filosofi. Tuoreimmassa teoksessaan Esseitä eläimistä (2022 Into) hän haastaa lukijaa pohtimaan, miksi ihmisen olisi viimein aika muuttaa tapaansa kohdella toislajisia eläimiä. Aaltola on myös vuosia ottanut vahvasti osaa eläinten oikeuksista käytävään yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Aija Andersson
Kirjailija ja runoilija, jonka uusin teos, piensäeromaani Pii ilmestyy syksyllä 2023. Aikaisemmin Andersson on kirjoittanut runokokoelmia, joiden kokoavia teemoja ovat olleet amputaatio ja eutanasia.

Li Andersson
Kansanedustaja ja Vasemmistoliiton puheenjohtaja. Andersson on kirjoittanut teoksen Äärioikeisto Suomessa (2021 Into) yhdessä Dan Koivulaakson ja Mikael Brunilan kanssa.

Pauli Arola
Vapaa tutkija, joka on tietokirjojen lisäksi tehnyt muun muassa yhteiskunnallisten aineiden oppikirjoja peruskouluille, lukioille ja ammatillisille oppilaitoksille.

Tapio Bergholm
Professori ja historiantutkija. Tapio Bergholm on profiloitunut työmarkkinahistorian tutkijana ja aktiivisena julkisena keskustelijana. Hänen uusin tutkimuksensa presidentti Mauno Koivistosta Kova Koivisto – Pankista pääministeriksi 1960–1970 (2023 Otava) tarjoaa tuoreen tulkinnan varhaiseen Koivisto-ilmiöön.

Pelle Dragsted
Tanskalainen kirjailija, toimittaja ja poliitikko. Hän on tällä hetkellä vasemmistolaisen Yhtenäisyyslista-puolueen kansanedustaja Tanskassa.

Mervi Grönfors
Tamperelainen lastenhoitaja sekä ammattiyhdistysaktiivi, jonka vapaa-aikaan kuuluu myös rauhantyö.

Lasse Hauerwaas
Runoilija ja lavarunoaktiivi. Runokokoelmia lisäksi hän on julkaissut muun muassa runoa ja sarjakuvaa yhdistelevän Bobbyn (2020 Enostone) yhdessä kuvittaja Iina Silventoisen kanssa.

Jussi Helminen
Ohjaaja, näytelmäkirjailija ja teatterinjohtaja. Helminen on toiminut johtajana Oulun kaupunginteatterissa, Tampereen Työväen Teatterissa ja Espoon kaupunginteatterissa, lisäksi hän on ollut perustamassa useita pieniä teattereita.

Kari Hotakainen
Kirjailija, Finlandia-voittaja. Kari Hotakainen on televisiostakin tuttu, useaan otteeseen palkittu kirjailija. Hänen uusin romaani Opetuslapsi (2022 Siltala) kertoo keskiluokkaisen yhteiskunnan rappiosta. Syyskaudella hänen käsikirjoittama satiirinen komedia Ihmisiksi valloittaa Tampereen teatterin näyttämöt.

Tuomas Hoppu
Historiantutkija. Hoppu väitteli tohtoriksi vuonna 2006 tutkimuksella Historian unohtamat – suomalaiset vapaaehtoiset Venäjän armeijassa 1. maailmansodassa 1914–1918 (2006 SKS). Hoppu on yksi johtavista vuoden 1918 tutkijoista Suomessa.

J. K. Ihalainen
Kirjailija, kirjanpainaja, kääntäjä ja kustantaja. Ihalainen on julkaissut vuodesta 1978 asti kymmeniä runokokoelmia, tietokirjoja ja käännöksiä. Hän on Palladium Kirjat -kustantamon perustaja sekä Tampereella järjestettävän Annikin Runofestivaalin taiteellinen johtaja.

Riikka Kaihovaara 
Dokumentaristi ja kirjailija. Riikka Kaihovaara on helsinkiläinen kirjailija, jonka ekolokero on kysyä hankalia kysymyksiä ja tökkiä kipeisiin kohtiin. Hänen tuorein teoksensa on Vieras eläin (2022 Atena). Hänen aiempi kirjansa Villi ihminen (2019 Atena) ylsi Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaaksi.

Aulis Kallio
Tamperelainen kääntäjä ja vapaa kirjoittaja, joka on toimittanut ja kirjoittanut muun muassa kirjoja, artikkeleita ja radio-ohjelmia Liettuasta.

Natalia Kallio
Helsinkiläinen runoilija, kirjailija ja ihmisoikeusaktivisti. Natalia Kallio toimii kouluttajana kansainvälisissä ihmisoikeusorganisaatioissa ja nuorisojärjestöissä. Hänen esikoisromaani Kotileikki (2022 Kosmos) on autofiktiivinen kasvutarina, joka kertoo luokkaeroista, ylisukupolvisesta huono-osaisuudesta, kuulumattomuuden tunteesta ja oman taustan aiheuttamasta häpeästä.

Anneli Kanto
Tamperelainen kirjailija, jonka tuotantoon kuuluu aikuisten romaaneja, lastenkirjoja, näytelmiä ja televisiokäsikirjoituksia. Kanto on tunnettu erityisesti historiallisista romaaneistaan.

Anne Kilpi
Suomentaja ja Kustantamo Huipun perustaja. Kilpi on erikoistunut suomentamaan saksankielisen kielialueen merkittävimpiä nykykirjailijoita. 

Anu Kolmonen
Kirjailija, kasvatuspsykologi ja kuvataiteilija. Kolumnistina Anu Kolmonen on tarkastellut yhteiskuntaa sivussa elävien ihmisten näkökulmasta. Hänen esikoisromaanissaan Partisaanivalssi (2022 Aviador) käsitellään muun muassa ylisukupolvisia sotatraumoja. Se on tarina Peräpohjolan vahvoista naisista ja heidän pakostaan pärjätä ilmapiirissä, jota leimaavat alituiset hylkäämiset ja kelpaamattomuuden tunteet.

Minja Koskela
Helsinkiläinen poliitikko, musiikin tohtori ja tietokirjailija. Minja Koskela on vasemmistoliiton ensimmäisen kauden kansanedustaja. Kirjoissaan Koskela on käsitellyt muun muassa feminismiä, äitiyttä ja suomalaista koulutusjärjestelmää.

Jukka Koskelainen
Kirjailija, kriitikko ja suomentaja. Koskelainen on julkaissut romaanin sekä useita runo- ja esseekokoelmia. 1990-luvulla Koskelainen toimi Nuoren Voiman Liiton toiminnanjohtajana ja Nuori Voima -lehden toisena päätoimittajana.

Mervi Koskinen
Työläiskirjailijaksi itseään tituleeraava kirjailija. Koskinen on käsitellyt teoksissaan Piika (2020 Arktinen Banaani) ja Kaupustelija (2022 Arktinen Banaani) modernia työelämää niin maataloustyöntekijän kuin puhelinmyyjänkin näkökulmasta.

Jari Kuusi
Pappi, kirkkomuusikko, kirkkoherra ja kirjailija. Romaanituotannossaan Kuusi on keskittynyt erityisesti Suomen 1900-luvun historian kuvaamiseen.

Laura Laakso
Kirjailija, jonka esikoisteos Mrs. Milkyway (2019, Aviador) oli ehdolla sekä Runeberg-palkinnon että Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi.

Jussi Lahtinen
Väitöskirjatutkija Tampereen yliopistosta sekä Työväenkirjallisuuden päivän koordinaattori. Tutkimuskohteena Lahtisella on 1970-luvun työläiskirjallisuus.

Asta Leppä
Toimittaja, kolumnisti ja tietokirjailija. Asta Leppä on sekä kirjailijana että toimittajan työssään nostanut esiin köyhyyden kokemuksia. Teema on noussut esiin muun muassa hänen esseekokoelmassaan Voittajien varjot – elämää eriarvoisten tasavallassa (2017 Kirjapaja) sekä Ylelle tekemässä radio-ohjelmassa Asta Leppä ja köyhä Suomi (2021).

Kashmeera Lokuge
Kirjailija ja restonomi. Sri Lankassa lapsuuttaan ja Lappeenrannassa nuoruuttaan eläneen Kashmeera Lokugen esikoisteos Ilmatilaa (2022 Tammi) on yhdessä Hyppe Salmen kanssa kirjoitettu suorapuheinen romaani siitä, millaista on elää nuorena naisena maailmassa, jossa tuntee olevansa vääränlainen.

Timo Malmi
Kirjailija-historioitsija. Malmi on tietokirjoissaan käsitellyt erityisesti Suomen sota-aikoja 1918 sekä 1939–1945. Malmi on käsikirjoittanut myös Tampereella toteutettuja draama- ja kulttuurikävelyitä.

Satu Mattila-Laine
Porilainen kirjastonhoitaja ja kirjailija. Mattila-Laineen aiemmin julkaistuja teoksiaan ovat nuorille suunnatut romaanit Myyty tyttö (2019 Warelia) sekä Parantola (2015 Karisto).

Harri Melin
Sosiologian professori emeritus. Melin on erikoistunut erityisesti yhteiskunnallisen muutoksen, luokkarakenteen ja työelämän tutkimukseen.

Heikki Mikkonen
Väitöskirjatutkija Tampereen yliopistosta. Tutkimuskohteena Mikkosella on talouskasvun käsite.

Arvo Myllymäki
Julkisoikeuden professori emeritus ja kirjailija, joka on tutkimusten ohessa kirjoittanut useita romaaneja ja tietokirjoja.

Tuuli Orasmaa
Maatalouden ympäristöpolitiikan asiantuntija. Orasmaa on kaupunkilainen, jonka vanhemmat ovat 12. polven maanviljelijöitä.

Milla Peltonen
Kirjallisuudentutkijakoulutettu tietokirjailija ja yksi Työväenkirjallisuuden päivän työryhmäläisistä. Milla Peltonen on kirjoittanut teoksia suomalaisista erakoista ja kullankaivajista sekä kirjailija Hannu Salamasta.

Mikko Pelttari
Tiedetoimittaja, kirjailija ja kriitikko. Mikko Pelttari on ilmasto- ja ympäristökysymyksiin erikoistunut tiedetoimittaja, joka on julkaissut muun muassa tietokirjan Lämpenevä Maa — ilmastolukutaidon käsikirja (2021 Vastapaino).

Sanni Purhonen
Suomalainen runoilija, toimittaja, kirjallisuuskriitikko ja vammaisaktivisti. Purhonen työskentelee vammaisten kansalais- ja ihmisoikeusjärjestö Kynnys ry:n tiedottajana.

Seppo Puttonen
Toimittaja. Seppo Puttonen on palkittu kirjallisuustoimittaja, joka teki pitkän uran Yleisradiossa. Hän on toiminut myös muun muassa Turun Kirjamessujen ohjelmapäällikkönä.

Paula Rauhala
Tutkija. Paula Rauhalan väitteli Tampereen yliopiston filosofian oppiaineesta maaliskuussa 2023 tutkimuksellaan Marx in the West and in the East – Reading Capital in the Divided Germany.

Anna Rajavuori
Tutkija. Anna Rajavuori toimii Kalevi Sorsa -säätiössä Eriarvoisuuden vähentäminen -teemakokonaisuuden hankevastaavana. Hän on väitellyt poliittisesta historiasta ja työskennellyt tutkijana sekä opettajana politiikan ja talouden tutkimuksen laitoksella Helsingin yliopistossa.

Olli Sinivaara
Runoilija, kirjailija ja kääntäjä. Olli Sinivaara on palkittu runoilija, joka on runokokoelmien lisäksi toimittanut Antti Arnkilin kanssa esseeantologian Väinö Linnasta sekä kääntänyt filosofien René Girard ja Jean Baudrillard teoksia. Sinivaaran tuorein runokokoelma Puut (2021 Teos) voitti Tanssiva karhu -runopalkinnon.

Jouni Sirén
Kansalaisaktivisti ja poliitikko. Jouni Sirén on osuuskuntayrittäjä, kuntapoliitikko, kansalaisaktivisti, kaupunkiviljelijä ja Tampereen Vasemmiston puheenjohtaja.

Anna Sirola
Tietokirjailija, joka on tehnyt tutkimus- ja kartoitustyötä vuoden 1918 muistomerkeistä.

Ville-Juhani Sutinen
Kirjailija ja kääntäjä. Ville-Juhani Sutinen on monipuolinen kirjailija, joka voitti vuonna 2021 tietokirjallisuuden Finlandia-palkinnon esseeteoksellaan Vaivan arvoista – esseitä poikkeuskirjallisuudesta (2022 Avain). Tietokirjoissaan Sutinen on käsitellyt lukuisia aiheita, esimerkiksi siirtolaisuutta, Arktista aluetta, Venäjää ja Yhdysvaltoja.

Jarmo Teinilä
Kirjailija, kriitikko ja terminaalityöntekijä. Jarmo Teinilä on tamperelainen kirjailija, jonka teokset sijoittuvat varastojen, tehtaiden ja satamien maailmaan. Hänen tuorein teoksensa Isän ääni (2022 Warelia) on rikosromaani, jossa yhdistyy varastouskottava huumori ja vakava yhteiskuntakritiikki.

Siskotuulikki Toijonen
Musiikki- ja kirjallisuuskriitikko, joka on viime vuosina kirjoittanut kritiikkejä muun muassa Kulttuuritoimitukselle, Kritiikin Uutisille ja Vasen Kaista -verkkolehdelle. Toijonen toimi Suomen arvostelijain liiton hallituksen puheenjohtajana vuosina 2002–2011.

Hanna-Leena Ylinen
Aforismeistaan palkittu kirjailija. Vuonna 2023 Ylinen julkaisi ensimmäisen pienoisromaaninsa Tarha – paljastuskertomus varhaiskasvatuksesta (2023 Kulttuurivihkot).

Ritva Ylönen
Eläkkeellä oleva mainostoimittaja ja myyntipäällikkö. Ylösen väitöskirja Tervaksinen toteemi (2013 Tampere University Press) keskittyy Kalle Päätalon tuotantoon ja sen vastaanottoon. Päätalosta Ylönen on kirjoittanut myös tietokirjan Kalle Päätalo – kirjailijan elämä (2017 SKS).