Esiintyjät

Työväenkirjallisuuden päivä 2024 järjestetään Työväenmuseo Werstaan tiloissa Tampereella lauantaina 7.9. klo 11–18. Alla esittelyssä tapahtuman pääohjelmiston esiintyjät. Sivua tullaan päivittämään muun ohjelmiston osalta kesän aikana.

Virpi Hämeen-Anttila on tutkija, suomentaja, kuvittaja ja kirjailija. Hän on tehnyt laajan kirjallisen uran niin intialaisen kertomakirjallisuuden tutkimuksen, sanskritin kääntämisen, dekkarikirjallisuuden, nuortenkirjallisuuden kuin muunkin kertomakirjallisuuden parissa. Hämeen-Anttila on Suomen Kirjailijaliiton johtokunnan varapuheenjohtaja ja taiteilijajärjestöjen yhteistyöjärjestö Forum Artisin puheenjohtaja. Julkisena keskustelijan Hämeen-Anttila on puolustanut luovan työn tekijöiden oikeuksia niin tekoälyjen kuin äänikirjojenkin aikakaudella.

Teppo Eskelinen on filosofi ja yliopistolehtori Itä-Suomen yliopistosta. Hänen tutkimusalojaan ovat muun muassa poliittinen talous ja kehitystutkimukseen liittyvät kysymykset. Eskelisen tuoreita julkaisuja ovat Demokratia utopiana ja sen vastavoimat (2019, Vastapaino) ja yhdessä Eeva Jokisen ja Lilli Aini Rokkosen kanssa toimittama Tehostamisyhteiskunnan jäljet (2023, Jyväskylän yliopisto).

Jukka Gustafsson on pitkän linjan poliitikko, joka toimi kansanedustajana vuodet 1987–2023 ja opetusministerinä vuosina 2011–2013. Gustafssonin tuore muistelmateos Sivistyksen asianajaja (tulossa 2024, Into) kertoo kirjoittajan toiminnasta sivistyspoliitikkona. Jukka Gustafsson on ollut Työväenkirjallisuuden päivän pitkäaikainen kummi, joka luovuttaa kummiuden seuraavalle kandidaatille vuoden 2024 tapahtuman jälkeen.

Risto Isomäki on useissa kansalaisjärjestöissä toimiva kansalaisaktivisti ja tieteiskirjailija. Hänen romaaneissaan toistuvat ekologiset ja maailmanlopun teemat. Isomäen tuorein julkaisu on muistelmateos Maailmanparantajan muistelmat (2023, Into). Teos on omakohtainen, laaja katsaus suomalaisen aktivismin historiaan.

Aleksanteri Kovalainen on kirjailija ja filosofi. Kovalainen on opettanut kirjoittamista Kriittisen korkeakoulun Kirjoittajakoulussa vuodesta 2016 lähtien ja toiminut viime vuosina myös kulttuurialan asiantuntijatehtävissä. Hänen tuoreimmat romaaninsa Kansallinen herätys (2018, Teos) ja Kansallinen hätätila (tulossa 2024, Teos) käsittelevät ääriajattelua ja oikeistoradikalismia.

Anna Kontula on kansanedustaja, sosiologi ja kirjailija. Kontula on kirjoittanut muun muassa seksityöstä, maahanmuutosta, yhteiskuntaluokista sekä Lähi-idän tilanteesta. Kontulan tuorein teos Kadonneen järjen metsästys (tulossa 2024, Into) käsittelee terapiapuheen leviämistä yhä uusille yhteiskunnallisen keskustelun kentille. Anna Kontula on ollut Työväenkirjallisuuden päivän pitkäaikainen kummi, joka luovuttaa kummiuden seuraavalle kandidaatille vuoden 2024 tapahtuman jälkeen.

Sirpa Kähkönen on yksi tämän hetken suosituimmista kirjailijoista Suomessa. Kähkösen laajassa tuotannossa yhtenä tärkeänä kiinnepisteenä on Suomen historia, erityisesti köyhemmän kansan näkökulma. Kähkönen voitti kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon teoksellaan 36 UurnaaVäärässä olemisen historia (2023, Siltala) vuonna 2023.

Jussi Lahtinen on kuvataiteilija, jonka tunnetuin teoskokonaisuus on Fritz Langin Metropolis-elokuvan (1927) inspiroima brändi Metropolis by Jussi Lahtinen. Urban AI Art -tekoälyteoksessa Metropolis-sarjan käsintehty taidegrafiikka valjastetaan tekoälyn käyttöön. Se on verkossa nähtävillä oleva taideteos, joka luo muutaman sekunnin välein uuden kuvan yhdistelemässä alkuperäisiä teoksia. Urban AI Art -tekoälyteokseen pääsee tutustumaan täältä: https://www.urbanai.fi/.

Minna Maijala on suomalainen tietokirjailija ja kirjallisuushistorioitsija. Maijala on kirjoittanut tietokirjoja muun muassa Minna Canthista ja Katri Valasta sekä henkilökuvan Pirkko Lahdesta. Vuonna 2008 Maijala väitteli Helsingin yliopistossa Minna Canthin tuotannon psykologisesta ihmiskuvauksesta.

Maria Mäkelä on kertomuksentutkimukseen erikoistunut kirjallisuudentutkija. Mäkelä on toiminut vastuullisena johtajana muun muassa hankkeissa Välineelliset kertomukset (Suomen Akatemian konsortio 2018–2022), Kertomuksen vaarat (Koneen Säätiö 2017–2020) ja Tarinat tietotekniikan toteutuksessa (Aaltosen Säätiö 2019–2022). Mäkelä on yksi teoksen Kertomuksen vaarat – kriittisiä ääniä tarinataloudessa (2020, Vastapaino) toimittajista.

Tommi Musturi on Puupää-hatulla palkittu ”Suomen kansainvälisin” sarjakuvantekijä ja kuvataiteilija. Musturi toimii aktiivisesti Helsingin Sarjakuvafestivaalien organisaatiossa ja pyörittää Nokian ainoaa kirjakauppaa Siurossa. Uusimmassa sarjakuvateoksensa Future (2024, Zum Teufel) tarinoissa taka-alalla vaikuttaa ”maailmaa pikkuhiljaa nakertava” tekoäly.

Seppo Puttonen on pitkän linjan toimittaja, joka tunnetaan muun muassa urastaan Yleisradion kirjallisuustoimittajana. Puttonen on toiminut myös Turun kirjamessujen ohjelmapäällikkönä. Vuonna 2018 hän valitsi kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajan.

Juha Raipola on kertomuksentutkimukseen erikoistunut kirjallisuudentutkija, joka julkaisi vuonna 2022 ChatGPT:n avulla kirjoitetun novellikokoelman Demonic Fragments: Horror from the AI Mind (Omakustanne). Raipola on yksi teoksen Kertomuksen vaarat – kriittisiä ääniä tarinataloudessa (2020, Vastapaino) toimittajista.

Riina Tanskanen on kuvataiteilija/sarjakuvataiteilija, joka tunnetaan yhteiskunnallisesti kantaaottavasta Tympeät tytöt Instagram-tilistä sekä samannimisestä kirjasta. Tanskanen sai Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon vuonna 2022. Hänen tuorein teoksensa on Sami Kuopan kanssa toteutettu Kapitalismin suuri illuusio (2023, Into).