Esiintyjät

Työväenkirjallisuuden päivä 2024 järjestetään Työväenmuseo Werstaan tiloissa Tampereella lauantaina 7.9. klo 11–18. Alla esittelyssä tapahtuman esiintyjät. Tapahtuman pääohjelman esiintyjät ovat punaisella tekstillä, näytteilleasettajien ohjelman esiintyjät mustalla tekstillä.

Markku Aalto on kirjailija ja kustannuspäällikkö. Aallon esikoisrunokokoelma Hajoamisen syyt (ntamo) ilmestyi vuonna 2009. Hänen runojaan on julkaistu muun muassa Parnassossa ja Nuoressa Voimassa. Aalto on toiminut kirjallisuus- ja kulttuurilehti Särön runovastaavana. Aallon tuorein romaani Siipimies (Warelia) julkaistaan elokuussa 2024.

Toivo Autiosaari on Pispala-aktiivi. Hän tuntee omakohtaisesti 1970–80-lukujen kouhuvan poliittisen maailman. Viime vuosina Autiosaari on toiminut aktiivisesti erityisesti Pispalan Kirjastoyhdistyksessä.

Olli-Pekka Haavisto on pitkänlinjana ympäristöaktivisti. Hän on vastuuttoman kulutuskulttuurin kriitikko, ja ollut mukana toimittamassa muun muassa teosta Luonnonsuojelun dekolonisaatio – kohti kanssaelävää suojelua (2021, Siemenpuu-säätiö).

Topias Haikala on helsinkiläinen toimittaja ja kirjailija. Hän on työskennellyt muun muassa Kirkko ja kaupungissa ja Yliopisto-lehdessä. Topias Haikalan toinen romaani Varjokäärme, mestaripunoja (Enostone) julkaistiin syksyllä 2023.

Sanni Halla-aho on SAK:n Tampereen aluetoimiston alue- ja järjestöasiantuntija. Hän toimi SAK:n nuortenlehti Arvon päätoimittajana vuodet 2006–2013.

Lauri Hokkanen on tietokirjailija, jonka esikoisteos Kenen joukoissa seisoin (2021, Docendo) nousi yhdeksi ilmestymisvuotensa puhutuimmista kirjoista. Nuorena taistolaistoiminnassa mukana olleen Hokkasen uusi tietokirja kertoo laitavasemmistolaisesta teoreetikosta Seppo Toiviaisesta (1944–2005).

Mikko Hytönen on Hyvinkäällä asuva kirjailija. Hän on opiskellut aikaisemmin poliittista historiaa, sosiaalityötä ja kirjoittamista. Hänen esikoisromaaninsa Tarkempia tietoja ei ole (Aviador) on syyskuussa 2024 ilmestyvä fragmentaarinen kertomus vallasta ja tiedon rajallisuudesta.

J.K. Ihalainen on kirjailija, kirjanpainaja, kääntäjä ja kustantaja. Ihalainen on julkaissut vuodesta 1978 asti kymmeniä runokokoelmia, tietokirjoja ja käännöksiä. Hän on Palladium Kirjat -kustantamon perustaja sekä Tampereella järjestettävän Annikin Runofestivaalin taiteellinen johtaja.

Matias Kaihovirta on historiantutkija Åbo Akademista. Hänen tutkimusintresseihinsä kuuluu muun muassa Pohjoismaiden uuden ajan yhteiskuntahistoria. Tällä hetkellä hän toimii projektissa ”Etnonationalismi Suomessa”.

Milla Keränen on kouluttaja, tiedottaja ja kirjailija, joka on julkaissut useita historiallisia romaaneja.

Anu Kolmonen on kirjailija, kasvatuspsykologi ja kuvataiteilija. Kolumnistin Kolmonen on tarkastellut yhteiskuntaa sivussa elävien ihmisten näkökulmasta. Hänen tuorein romaanisa Taapelitaivas (2024, Aviador) kertoo sodanjälkeisestä Kemin sahayhteisöstä.

Pirjo Kotamäki on runoilija, jonka esikoisteos Ilmi (Sanasato) julkaistiin vuonna 2009. Kotamäki voitti 2010 Työväenkirjallisuuden päivien runonkirjoittamiskilpailun. Hänen tuorein kokoelmansa Mammutti ja Ikaros (2023, Kulttuurivihkot) kertoo maailman tilasta, jossa ihmisen, luonnon ja teknologian kolmiyhteys on kaikkea muuta kuin kitkatonta.

Taru Kumara-Moisio on pirkanmaalainen kirjailija, sanataiteilija, teatteriohjaaja ja luovan ilmaisun opettaja. Häneltä on julkaistu kolme romaania aikuisille, kaksi nuortenromaania, lasten kuvakirja sekä lukuisia novelleja. Hänen tuotantoaan on myös käännetty englanniksi, ruotsiksi ja espanjaksi.

Hanna Kuusela on suomalainen kulttuurintutkija, tietokirjailija ja mediakulttuurin dosentti. Hän on muun muassa julkaissut yhdessä Anu Kantolan kanssa teoksen Huipputuloiset (2019, Vastapaino), joka oli tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokas.

Anna Laakkonen on historian väitöskirjatutkija Itä-Suomen yliopistosta. Väitöskirjassaan hän tutkii Petroskoissa ilmestyneen Karjalan Kommuuni/Punainen Karjala -lehden suhdetta suomalaisuuteen vuosina 1920–1937.

Mikko Lahtinen on filosofi ja politiikan tutkija. Hän on toiminut muun muassa Niin & Näin -lehden ja Politiikka-lehden päätoimittajana. Vuosina 2008–2009 Lahtinen toimi valtio-opin professorina Tampereen yliopistossa. Nykyään hän on valtio-opin yliopistonlehtori samassa yliopistossa. Tutkimuksissaan Lahtinen on syventynyt muun muassa Karl Marxin ajatteluun.

J.P. Laitinen on kirjailija, muusikko ja laulaja-lauluntekijä. Laitisen romaani Lume (2019, Teos) oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaana vuonna 2019. Romaani voitti Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnon. Laitinen on saanut useita palkintoja myös ympäristötoimittajana ja tietokirjailijana.

Arto Lappi on tamperelainen runoilija. Lappi tunnetuimmat runot ovat itämaishenkisiä tankoja ja haikuja. Hän on myös suomentanut runoutta. Hänen tuorein runokokoelmansa Eranto (2024, Enostone) ammentaa luonnosta, henkisestä kasvusta ja elämästä tässä ja nyt.

Jari Laru on teknologiatuetun oppimisen- ja opetuksen yliopistonlehtori Oulun yliopistossa. Hän on tutkinut mobiililaitteiden hyödyntämistä opetuksessa. Laru on toiminut vuodesta 2017 Oulun kaupunginvaltuutettuna.

Lasse Lehtinen on pitkänlinjan poliitikko ja kirjailija. Hänen kirjalliseen tuotantoonsa kuuluu romaaneja, mielipidekirjoja, televisiokäsikirjoituksia ja tietokirjoja. Hän on kirjoittanut muun muassa Väinö Tannerin elämänkerran, lukuisia sosialidemokraattiseen puolueeseen kiinnittyneitä teoksia sekä Suomen sota-ajoista.

Rauni Anita Martikainen on runoilija ja näytelmäkirjailija, joka on työskennellyt muun muassa äidinkielen opettajan sijaisena sekä tekstinkäsittelijänä terveyskeskuksessa. Hänen näytelmästään Hotti (2021) on ilmestymässä myös puolankielinen käännös. Hänen tuorein näytelmänsä Motti sijoittuu 1970–80-luvun Suomeen, ja on Hotin sisarteos.

J.S. Meresmaa on palkittu tamperelainen kirjailija, jonka laaja tuotanto käsittää nuorille ja nuorille aikuisille suunnattujen fantasiaromaanien ja säeromaanien lisäksi lyhytproosaa, lastenkirjoja ja novelleja, joita on käännetty useille eri kielille. Hänet on palkittu kaksi kertaa Blogistanian Kuopus -palkinnolla, minkä lisäksi hänen teoksiaan on ollut ehdolla muun muassa Topelius-, Anni Polva-, Laivakello- , Tähtifantasia- ja Kuvastaja -palkinnoille.

Ossi-Pekka Ollikainen on Julkisten ja hyvinvointialojen liiton järjestämispäällikkö ja kunnallisvaikuttaja Hyvinkäällä.

Uni Ojuva on sodankyläläinen runoilija, joka työskentelee kulttuuri- ja viestintäsuunnittelijana. Hänen tuorein runokokoelmansa Onhan sentään linnut (2023, Aviador) kuvaa Keski-Lappia uudisasutuksen ja kadonneen keminsaamen kielen ja kulttuurin rajamaana.

Jotaarkka Pennanen on teatteriohjaaja ja kirjailija. Hänen tuorein romaaninsa Pojan ja isän Moskova (2024, Kulttuurivihkot) kuvaa kirjailijan isän Jarno Pennasen kokemuksia Kansan Uutisten Neuvostoliiton kirjeenvaihtajana, ja kirjoittajan omia kokemuksia kulttuuritaistolaisuuden syntyvaiheissa.

Satu Piispa-Hakala on eteläsavolainen kirjailija ja kirjallisuusterapiaohjaaja. Hänen esikoisromaani Pieniä sankaritekoja (Aarni) ilmestyi vuonna 2015. Piispa-Hakala on Kulttuuriyhdistys Korppi ry:n varapuheenjohtaja, ja hänet valittiin Osuuskumma-kustantamon puheenjohtajaksi vuonna 2022. Hänen toinen romaani Debytantti (Osuuskumma) julkaistaan syyskuussa 2024.

Silja Pitkänen on historiantutkija Jyväskylän yliopistosta. Vuonna 2020 tarkastetussa väitöskirjassaan Pitkänen tutkii lapsia Neuvostoliiton ja kansallissosialistisen Saksan propagandavalokuvissa.

Pentti Raittila on tutkija, jonka tuorein teos Vasemman laidan toisinajattelijat (2024, Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura) kertoo 1970–80-luvun vasemmistolaisista toimittajista. Aiemmin hän on toimittanut muun muassa teoksen suomalaisesta sananvapaudesta toimittajien näkökulmasta.

Hannu Sorri on pappi, teologi ja kirjailija. Hän on eläkkeellä yliopiston opettajan virasta. Tuoreimmassa tutkimuksessaan ”Punavangit tuomiolla – Valtiorikosoikeutta Hämeenlinnassa 1918″ hän on käynyt läpi sisällissodan jälkiselvittelyjä 1918 Hämeenlinnan vankileirillä.

Juha Suoranta on tietokirjailija ja Tampereen yliopiston aikuiskasvatuksen professori. Hän on kirjoittanut jälkisanat elokuussa ilmestyvään ranskalaisintellektuelli Didier Eribonin omaelämänkerralliseen teokseen Paluu Reimsiin (2024, Vastapaino).

Saara Särmä on feministi, aktivisti, taiteilija ja tutkija, joka valmistui yhteiskuntatieteiden tohtoriksi Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulusta vuonna 2014. Feministisen ajatushautomo Hatun perustaja ja johtaja Särmä on tullut tunnetuksi meillä ja maailmalla ”Congrats, you have an all male panel!” tumblr-sivusta, jossa on julkaistu yli 2000 miespaneelia.

Jarmo Teinilä on kirjailija, kriitikko ja terminaalityöntekijä. Hänen tuorein romaaninsa Epäpyhä allianssi (2024, Warelia) on rikosromaani, jossa kysytään: mitä tapahtuu, kun ihmiset lopulta kyllästyvät poliitikkojen kyvyttömyyteen suojella Suomen luontoa monikansallisilta kaivosyhtiöiltä?

Timo Torikka on näyttelijä. Hän on myös aikanaan käsikirjoittanut ja ohjannut elokuvia sekä televisiosarjan Hobitit (1993). Elokuun lopussa ilmestyy Torikan suomentama ranskalaisintellektuelli Didier Eribonin omaelämänkerrallinen teos Paluu Reimsiin (2024, Vastapaino).

Sami Turunen on radiojuontaja, toimittaja ja televisiokuuluttaja. Turunen toimi SAK:n nuortenlehti Arvon päätoimittajana vuodet 2001–2005.

Tero Tähtinen on kirjailija, esseisti, suomentaja, kirjallisuuskriitikko ja kirjallisuudentutkija. Hän on erikoistunut klassisen kiinalaisen kirjallisuuden sekä kiinalaisten chan-buddhalaisten tekstien suomentamiseen. Tähtisen tuorein käännös on legendaarisen amerikkalaisen beatrunoilijan Gary Snyderin Tämä hetki (2024, Enostone).

Jukka Vahti työskentelee projektijohtajana Sitran projektissa ”Digitaalinen valta ja demokratia”. Hän oli kirjoittamassa vuonna 2022 julkaistua selvitystä Digivallan jäljillä – Miten datan avulla voidaan vaikuttaa päättäjiin ja ohjata maailmaa. Lisäksi hän oli vuonna 2021 julkaistun Sitran selvityksen Mediavälitteinen yhteiskunnallinen vaikuttaminen — Murros ja tulevaisuus toinen kirjoittaja.

Reetta Vuokko-Syrjänen on spekulatiivisen fiktion kirjoittaja, kriitikko ja sanataideohjaaja Tampereelta. Hän on voittanut vuoden parhaalle suomenkieliselle tieteis- tai fantasianovellille myönnettävän Atorox-palkinnon vuosina 2020, 2021 ja 2024. Vuokko-Syrjänen toimi vuosina 2022–2023 Kosmoskynä-lehden päätoimittajana.

Matti Ylipiessa on kirjailija, tutkija ja kustantaja. Hän on aiemmin kirjoittanut useita artikkeleita muun muassa Kemin alueen paikallishistoriasta.